Working Hours

Mon – Fri : 08 AM – 08 PM – Sat: 08 Am – 03 PM 

+ 0035 558 -264-32

Despre inot

Unul dintre cele mai mari beneficii ale înotului este că acesta îți antrenează întregul corp, din cap până în picioare.

Înotul:

 1. Crește ritmul cardiac și întărește sistemul cardiovascular fără să pună presiune prea puternică pe articulații și oase
 2. Tonifică musculatura
 3. Crește forța musculară și rezistența.
 4. Îmbunătățește rezistența fizică

Există mai multe tipuri de înot pe care le poți încerca, cele mai cunoscute fiind următoarele:

 1. Bras
 2. Spate
 3. Fluture
 4. Freestyle (mai multe tipuri de înot combinate)

Bineînțeles că, în funcție de tipul de a înota ales, unele grupe de mușchi vor fi lucrate mai intens. Ceea ce este sigur este faptul că folosești majoritatea grupurilor musculare pentru a îți mișca corpul prin apă. Avantajele acestui tip de exerciții sunt mult mai vizibile decât în cazul antrenamentelor ‘’clasice’’.

ÎNOTUL ÎȚI ANTRENEAZĂ ȘI ORGANELE INTERNE

Nu doar de grupele de mușchi primesc o atenție sporită atunci când înoți. Sistemul cardiovascular este, de asemenea, foarte bine antrenat datorită exercițiilor de înot. Înotul îți face inima și plămânii puternici. Este considerat, de către cercetători, unul dintre factorii care reduc simțitor riscul de deces. În comparație cu persoanele inactive, înotătorii au acest risc de deces prematur redus la aproape jumătate. Alte studii au arătat că înotul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la controlul glicemiei.

ESTE FOARTE INDICAT ÎN TRATAMENTUL PERSOANELE CU LEZIUNI, ARTRITE SAU ALTE AFECȚIUNI MEDICALE

Înotul poate fi o opțiune sigură de a face efort fizic pentru persoanele cu:

 1. Artrită
 2. Leziuni
 3. Dizabilități
 4. Alte afecțiuni care, prin natura lor, fac ca exercițiile cu impact fizic ridicat să fie dificile

Înotul poate chiar să te ajute la reducerea unor dureri sau să îți îmbunătățească recuperarea de după o accidentare. Un studiu medical a arătat, de exemplu, că persoanele cu osteoartrită au raportat o reducere semnificativă a durerii și a rigidității articulațiilor si au experimentat o limitare fizică mai mică după angajarea în activități sportive precum înotul și ciclismul.

ESTE O OPȚIUNE FOARTE BUNĂ DE ANTRENAMENT PENTRU PERSOANELE CARE SUFERĂ DE AFECȚIUNI PRECUM ASTMUL SAU SCLEROZA MULTIPLĂ.

Mediul umed al piscinelor interioare face ca înotul să fie o activitate excelentă pentru persoanele cu astm bronșic. De asemenea, exercițiile asociate cu acest sport, cum ar fi ținerea respirației, te pot ajuta să îți întărești capacitatea pulmonară și să obții un control mai bun asupra procesului de inspirare/expirare.  

Totuși, unele studii sugerează că înotul poate crește riscul de a dezvolta astm datorită substanțelor chimice utilizate în procesul de tratare a bazinelor. Discută cu medicul tău despre riscurile potențiale ale începerii exercițiilor de înot. În cazul în care suferi de astm bronșic ar fi indicat să cauți un bazin care utilizează apă sărată în loc de clor.

Înotul este o activitate benefică și pentru persoanele care suferă de scleroză multiplă. Apa face ca membrele să plutească, să fie mai ușoare, ajutându-le astfel să fie susținute în timpul exercițiilor fizice. Apa are, de asemenea, un efect benefic asupra întregului corp, prin faptul că reduce simțitor durerile. Un program de înot de 20 de săptămâni a dus, în cadrul unui studiu medical, la reducerea semnificativă a durerii pentru persoanele cu scleroză multiplă. Acești oameni au prezentat, de asemenea, îmbunătățiri ale unor simptome precum oboseala, depresia și dizabilitatea.

ESTE UNUL DINTRE SPORTURILE CARE ARD CELE MAI MULTE CALORII

Înotul este o modalitate eficientă de a arde calorii. De exemplu, o persoană care cântărește 75 kilograme arde aproximativ 423 de calorii pe oră la o intensitate scăzută sau medie a ședinței de înot. Aceeași persoană ar putea arde până la 715 de calorii per oră dacă intensitatea antrenamentului ar crește. O persoană care cântărește 100 de kilograme și care se antrenează identic cu persoana din exemplul de mai sus ar arde între 528 și 892 de calorii pe oră.

Pentru a face o comparație cu alte activități populare de fitness cu impact redus al efortului fizic, aceeași persoană de 75 de kilograme ar arde undeva în jurul cifrei de 314 de calorii mergând cu o viteză de 6 kilometri pe oră timp de 60 de minute. O ședință de yoga arde doar 183 de calorii pe oră. O oră de antrenament pe bicicleta eliptică arde 365 de calorii.

ÎNOTUL ÎMBUNĂTĂȚEȘTE SOMNUL

Unul dintre cele mai importante câștiguri ale înotului este faptul că te ajută să dormi mai bine noaptea. Într-un studiu privind adulții în vârstă cu insomnie, participanții au raportat atât o creștere a calității vieții, cât și una a somnului după ce au început să facă exerciții aerobice și ședințe de înot regulate. Aproape 50% dintre persoanele în vârstă se confruntă cu un anumit nivel de insomnie, deci aceasta este o știre excelentă. De menționat este însă faptul că studiul s-a axat pe toate tipurile de exerciții aerobice (fitness, piscina, cycling etc.). Acest lucru poate face înotul o alegere bună pentru adulții în vârstă care doresc să-și îmbunătățească somnul.

O calitate importantă a înotului este faptul că este accesibil unei game largi de persoane cu probleme medicale sau care fac, prin natura afecțiunii, alte exerciții fizice, cum ar fi alergarea, mai puțin atrăgătoare, iar tratarea insomniei nu face excepție, după cum am arătat mai sus.

ÎNOTUL ÎȚI ÎNTĂREȘTE ÎNCREDEREA ÎN TINE ȘI ÎȚI INDUCE O STARE DE SPIRIT EXCELENTĂ

Cercetătorii C. Neville și T. Henwood, de la The University of Queensland (Australia), au condus un studiu și au evaluat un mic grup de persoane (10 femei, 1 bărbat) care sufereau de demență. Ei au văzut o îmbunătățire a dispoziției pacienților după ce aceștia au participat la un program bazat pe exerciții de înot care a durat 12 săptămâni. Autorii studiului subliniază însă că antrenamentele de înot și clasele de grup de tip ‘’gimnastică acvatică’’ nu sunt benefice din punct de vedere psihologic doar pentru persoanele cu demență, ci trebuie încercate de către toată lumea. Potrivit autorilor, practicarea înotului îți imbunătățește starea de spirit și te ajută să trăiești mai mult.

Beneficiaza acum de acest sport!

Scroll to Top
Call Now Button web tasarım kocaeli web tasarım istanbul web tasarım ankara web tasarım izmit web tasarım gebze web tasarım izmir web tasarım kıbrıs