Cursuri inot – Beneficiile fizice ale inotului

De ce cateva cursuri de inot sunt bune pentru organism? Este simplu: este sanatos si va ajuta sa va puneti in forma. Conditia prealabila, desigur, este sa invatati sa inotati corect si sa faceti exercitii fizice pentru a va atinge obiectivele. Organismul beneficiaza de miscarea in apa: inotul antreneaza sistemul cardiovascular si intareste muschii fara a forta sistemul musculo-scheletic. In apa activam intotdeauna intregul corp si, in functie de stil, folosim unii muschi mai mult decat altii, dar, ca regula generala, punem intotdeauna accentul pe muschii din partea superioara a spatelui. Acesta este motivul pentru care inotul corect este eficient in combaterea tensiunii musculare clasice (de birou).

 

Antrenament eficient in ciuda ritmului cardiac scazut

Ritmul cardiac este mai scazut in timpul antrenamentului in apa, care nu este mai putin eficient decat alergarea sau ciclismul. Principalul motiv pentru care ritmul cardiac este mai scazut este asa-numitul “efect de imersiune”: atunci cand intram in apa, ne stimulam sistemul parasimpatic. Aceasta este o parte a sistemului nostru nervos responsabila de odihna, care regleaza, de asemenea, gestionarea inconstienta a ritmului cardiac si centralizarea circulatiei sangelui. Pe scurt, subacvatic, organismul este preocupat doar de alimentarea cu oxigen a organelor vitale. Presiunea apei si pozitia orizontala joaca, de asemenea, un rol: fluxul sanguin este facilitat si volumul sistolic al inimii este imbunatatit, permitandu-i sa bata mai rar pentru a transporta suficient sange.

Inotul si consumul de calorii: o prezentare generala

 

Cantitatea de calorii arse in timpul inotului depinde de nivelul de antrenament si de conditia fizica generala, dar stilul de inot si intensitatea antrenamentului au, de asemenea, o mare influenta. Un lucru este cert: daca inotam calm, incluzand o pauza de chat, consumam mai multe calorii decat daca am sta la bar. Cu toate acestea, aceasta nu este calea pentru a obtine cele mai bune rezultate, motiv pentru care este necesar sa munciti putin mai mult.

  1. Temperatura apei vs. temperatura corpului

Temperatura apei din piscinele publice este in mod normal de 26°-29°, ceea ce reprezinta aproximativ 10°-13° grade mai putin decat temperatura medie a corpului. Aceasta diferenta de temperatura este cea care determina termogeneza, adica producerea de caldura corporala, care este, de asemenea, responsabila pentru activarea metabolismului lipidic.

  1. Inotul protejeaza articulatiile

Acest aspect este deosebit de important daca aveti cateva kilograme in plus. Pozitia in apa in timpul inotului usureaza intregul sistem musculo-scheletic si va puteti misca oricat de mult doriti fara a va suprasolicita articulatiile.

  1. Inotul include antrenamentul de forta

Inotul activeaza intregul corp si, prin frecarea cu apa, intareste toate grupele mari de muschi. Mai ales daca sunteti incepator sau daca va apucati din nou de acest sport, inotul favorizeaza dezvoltarea masei musculare. Acest lucru permite o crestere constanta a metabolismului bazal, adica puteti manca mai mult fara sa va ingrasati.

Accesorii utile pentru inot

Din punct de vedere tehnic, tot ceea ce aveti nevoie in piscina este un costum de baie confortabil care sa stea bine atunci cand va scufundati in apa sau inotati din greu. Ochelarii de inot sunt ideali si pentru inotul sportiv. Acestia va protejeaza ochii de apa cu clor si va permit sa vedeti bine in timp ce inotati  bras sau in stil liber, fara a fi nevoie sa ridicati capul. Chiar daca inotati doar cateva ture intr-o maniera relaxata, ochelarii de protectie va ajuta sa evitati tensiunea de la nivelul gatului.

Scroll to Top
Call Now Button web tasarım kocaeli web tasarım istanbul web tasarım ankara web tasarım izmit web tasarım gebze web tasarım izmir web tasarım kıbrıs